Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman. El îndeplinește peste 500 de funcții indispensabile vieții normale. Această uzină mereu activă trebuie sprijinită și ajutată permanent pentru a putea menține întregul corp sănătos. Unul dintre aliații naturali ce contribuie la starea de sănătate a ficatului este silimarina standardizată. 

Silimarina standardizată este un extract din planta Armurariu (Silybum Marianum) care corespunde cantitativ și calitativ cu Farmacopeea Europeană. Acest lucru înseamnă că silimarina standardizată este prelucrată conform indicațiilor date de manualului de referință în practica farmaceutică. Astfel, este garantată calitatea sa pe piața medicamentelor.  Produsele care conțin silimarina standardizată au avantajul de a conține doar compusul activ al plantei, fără alte substanțe care nu aduc niciun beneficiu sănătății. 

Există diferențe fundamentale între extractele de silimarină existente pe piață. În primul rând un extract standardizat de silimarină este complet diferit de un extract simplu. Există diferențe de standardizare între Europa, America și Asia. Farmacopeea Europeană conține cele mai riguroase criterii. Diferențele sunt date și de criteriile cantitative și calitative.

Criteriul cantitativ se referă la cantitatea de silimarină și silibină pe care extractul o conține. Cel calitativ, la faptul că trebuie ca extractul să fie controlat chimic (să nu conțină pesticide, metale grele, micotoxine), controlat biologic (să nu fie contaminat microbiologic) și să fie controlat fizic și botanic. Respectarea acestor criterii descrise pe larg de Farmacopeea Europeană sunt vitale pentru ca un extract de silimarină să fie sigur și eficient la administrare.

Silimarina standardizată – beneficiile pentru ficat

Silimarina standardizata

Silimarina standardizată este un extract din planta Armurariu (Silybum Marianum) care corespunde cantitativ și calitativ cu Farmacopeea Europeană.

Silybum Marianum sau Scaiul pestriț este o plantă ce își are originile în Asia și în zona sudică a Europei, dar în prezent este cultivată pe tot globul. Are o tulpină dreaptă și înălțimea cuprinsă între 0,5m și 1,5m. Silybum Marianum are flori de culoare violacee, iar frunzele au margini cu ghimpi și aspect marmorat dat de nervurile colorate în alb. Datorită capacității sale de a stabiliza membrana celulară, acest extras a fost din ce în ce mai cercetat. 

În urma cercetărilor din ultimul deceniu au fost descoperite și alte calități benefice ale silimarinei standardizate. Aceasta are efect antioxidant, antiinflamator, imunomodulator și, recent, efect antifibrotic, respectiv de stimulare a regenerării hepatice. 

Acest extract este un puternic antioxidant care ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism. Principiul său activ poate încetini degradarea celulară, împiedicând astfel îmbătrânirea prematură a organismului. Silimarina standardizată are un efect antioxidant de 10 ori mai mare decât vitamina E.

La nivelul ficatul, silimarina standardizată poate îmbunătăți și sinteza proteică. Prin stimularea producerii de hepatocite (celule hepatice noi) care le înlocuiesc pe cele deteriorate este îmbunătățită capacitatea regeneratoare a ficatului.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale silimarinei standardizate este ajutorul în lupta cu hepatita C. Principiul activ nu are numai proprietăți hepatoprotectoare, ci și antivirale. Extractul de armurariu are și calități detoxifiante. Datorită acestora, administrarea sa poate fi benefică pentru cei care suferă de boala hepatică alcoolică. De asemenea, poate reduce chiar și gradul de mortalitate în cazurile de ciroză. 

Aşadar, silimarina standardizată are cinci efecte benefice asupra ficatului: antifibrotic, protecţie, antioxidant, regenerator și antiinflamator.

Efectele adverse sunt rare

Silimarina standardizată este un extract natural din plante, motiv pentru care reacțiile adverse în cazul administrării apar destul de rar. Dacă apar ele se manifestă de cele mai multe ori prin diaree și epigastralgii (dureri în capul pieptului) ușoare. 

Un alt efect pe care silimarina îl poate avea este reducerea glicemiei din organism. Cu toate că efectul poate fi benefic, este important ca silimarina să nu fie administrată împreună cu alți compuși cu o acțiune similară.

Silimarina standardizată administrată corespunzător aduce o mulțime de beneficii și este un real adjuvant în menținerea sănătății ficatului.