Funcțiile ficatului sunt în strânsă legătură cu buna funcționare a întregului organism. Una dintre principalele sale îndatoriri este aceea de metabolizare a substanțelor ingerate precum alimentele, alcoolul sau medicamentele. 

Marea majoritate a medicamentelor administrate sunt supuse în organism unui șir de biotransformări, ficatul fiind organul care realizează metabolismul acestora. În timpul acestei biotransformări de la nivelul ficatului, medicamentele parcurg două etape: de metabolizare și de conjugare. Prin cea de-a doua etapă, pe de-o parte, se inactivează, pe de altă parte sunt supuse eliminării din organism. Etapa de metabolizare care include reacțiile de oxidare, reducere și hidroliză, este etapa care poate influența cel mai mult sănătatea ficatului nostru.

Hepatotoxicitatea, sau lezarea toxică a ficatului cauzată de consumul excesiv de medicamente, are loc deseori la pacienții care administrează concomitent mai multe medicamente. Cel mai grav este atunci când recurgem la autotratament și administrăm medicamentele fără consultația medicului sau fără să citim prospectul. Acționăm astfel, deoarece considerăm că un anumit medicament nu este periculos și aceste acțiuni nu sunt necesare.

Cum ne putem proteja ficatul?

Prima și cea mai importantă măsură trebuie să fie încetarea administrării de medicamente în mod haotic și nechibzuit. Ar trebui să determinăm raportul beneficiu/risc și ulterior să decidem ce medicamente să luăm. Acest aspect este foarte important mai ales atunci când nu ne sunt recomandate de medicul curant.

Utilizarea preparatelor medicamentoase cu scop vital, dar care pot avea un grad de hepatotoxicitate ridicat poate impune asocierea cu medicamente ce protejează ficatul, antioxidanți sau alți adjuvanți. În unele cazuri medicii pot încerca să sporească rezistența ficatului prin modificarea alimentației pacienților. Așadar, o dietă echilibrată poate fi un alt mod prin care ne putem ajuta ficatul.

O dietă echilibrată este importantă pentru a ne menține starea de sănătate și ne ajută să ne protejăm ficatul de interacțiunile nocive cu medicamentele

Un asemenea plan alimentar ar putea avea la bază introducerea în dieta zilnică a produselor lactate (iaurt neîndulcit, cașcaval, brânză, lapte), pește fiert, pâine sau terciuri de ovăz și hrișcă deoarece sunt necesare hidrocarburi complexe care să ocrotească ficatul. Vor fi adăugate și verdețuri precum spanacul, țelina, sau pătrunjelul. Dar și fructe care nu sunt dulci, legume și plante rădăcinoase în formă naturală. În ceea ce privește uleiurile, sunt și ele permise, în special cel de măsline și de in. Pentru a se ameliora eliminarea bilei se va recurge la o dietă fracționată, cu porții mici și dese.

Pentru ca ficatul să fie ajutat în a combate interacțiunile nocive cu medicamentele, este de asemenea important să excludem pe cât posibil excesul de preparate grase și prăjite. Dar și mâncărurile sărate și picante, carnea afumată și conservele alimentare.

Dieta noastră zilnică ar trebui să fie constituită în principal din alimente bogate în fibre și pectină. Mai precis ar trebui să consumăm cât mai multe fructe și legume proaspete, carne slabă și ușor digerabilă. Limitarea alcoolului și a fumatului sunt și ele factori cheie de care depinde sănătatea ficatului nostru.

Pe lângă dietă, este recomandat să facem și exerciții fizice cât de des se poate.

Cum îți protejezi ficatul de interacțiunile nocive cu medicamentele

Marea majoritate a medicamentelor administrate sunt supuse în organism unui șir de biotransformări, ficatul fiind organul care realizează metabolismul acestora.

Pentru a ne proteja ficatul de interacțiunile nocive cu medicamentele trebuie să:

    • Informăm medicul sau farmacistul dacă suferim de o afecțiune hepatică sau dacă experimentăm orice efect advers în urma unui tratament medicamentos;
    • Citim mereu cu atenție prospectul medicamentelor și al suplimentelor;
    • Respectăm doza recomandată;
    • Nu combinăm medicamentele fără acordul medicului sau farmacistului;
    • Nu luăm medicamentele după data de expirare (medicamentele expirate vor fi predate în cea mai apropiată farmacie și nu vor fi aruncate la gunoi sau în canalizare pentru a evita orice risc de poluare a mediului).

În prezent apar constant noi medicamente. Chiar și medicamente care pot fi administrate fără prescripție medicală. Sau care conțin extracte standardizate care pot proteja ficatul de efectele substanțelor toxice și pot stimula capacitatea regenerativă a acestuia. Pentru a fii sănătoși un timp cât mai îndelungat este necesar să fim prudenți și să ne protejăm ficatul pe cât posibil.