Anticoncepționalele intră în categoria metodelor contraceptive. Ele reprezintă forma farmaceutică administrată sub formă de pilule sau tablete (comprimate), dar și sub forma unor unguente sau creme. 

Reprezintă una dintre cele mai folosite forme de a sista o sarcină nedorită. Dar sunt folosite și ca metodă de a administra hormoni androgeni (sexuali) pentru tratarea unor patologii sau dereglări sexuale feminine. Se folosesc de exemplu în tratarea chisturilor ovariene.

Efectul de estompare a unei sarcini nedorite este cu atât mai accentuat cu cât concentrația de hormoni este mai ridicată. Însă, aceeași concentrație ridicată de hormoni este și cea care cauzează efecte nocive mai accentuate asupra organelor. Aceste riscuri sunt dublate și de faptul că în România foarte multe femei folosesc anticoncepționale fără indicația medicului specialist. Mai mult de atât, se bazează doar pe indicațiile și experiențele avute de alte femei.

Ce efecte nocive au anticoncepționalele?

Deoarece nu există anticoncepționale fără concentrație hormonală, aceste medicamente vor afecta în primul rând sistemul endocrin. Fiind unul dintre cele mai sensibile sisteme, chiar și o singură varietate de 0,1 unități în concentrația unui hormon poate provoca un dezechilibru hormonal foarte puternic. Efectele asupra sistemului endocrin variază foarte mult. De la cele legate de aspect precum apariția hirsutismului (părul facial în exces) până la cele legate de dereglarea echilibrului estrogen-progesteron-testosteron. Modificarea echilibrului hormonal cauzat de anticoncepționale poate aduce cu sine depresii sau stări emoționale de tipul irascibilității sau hipersensibilității emoționale fără motiv. De cele mai multe ori aceste simptome dispar după prima lună de utilizare. Însă dacă ele persistă sau sunt prea severe este necesară o schimbare a tratamentului.

Folosirea anticoncepționalelor aduce manifestări nedorite și în sfera ginecologică. Printre cele mai dese se numără libidoul scăzut (acest efect ar trebui să dispară după prima lună de administrare) sau schimbări de genul leucoreelor (scurgeri vaginale nesângerânde). De asemenea, ele pot declanșa sensibilitatea sânilor, umflarea acestora sau durere în sâni. Anticoncepționalele chiar pot stopa definitiv funcția reproductivă. Acest lucru se realizează prin întreruperea în mod artificial a procesului fiziologic de reproducere și inactivitatea provocată ovarelor sau întregului proces implicat în reproducere.

Nici sistemul digestiv sau cel metabolic nu sunt ocolite de efectele nocive ale anticoncepționalelor. Unul dintre cele mai cunoscute efecte este cel al creșterii în greutate cauzate de tratamentele cu aceste medicamente.

Anticoncepționalele și efectele secundare asupra ficatului

Anticoncepționalele reprezintă una dintre cele mai folosite forme de a sista o sarcină nedorită. Dar sunt folosite și ca metodă de a administra hormoni androgeni (sexuali) pentru tratarea unor patologii sau dereglări sexuale feminine (chisturi ovariene).

Efectele asupra ficatului

Printre cele mai ignorate, dar totuși foarte importante, efecte nocive pe care anticoncepționalele le au sunt cele asupra ficatului. Fiind principalul organ care realizează activarea oricărui medicament ingerat, ficatul este și organul responsabil de eliminarea ulterioară a substanțelor nocive. 

În urma procesului de detoxifiere a organismului de efectele nocive ale anticoncepționalelor, ficatul se poate resimți. Urmările se pot vedea pe o perioadă îndelungată de timp. 

Deoarece pentru a fi cu adevărat eficiente, anticoncepționalele trebuie administrate pe termen lung, consumul lor va cauza o distrugere repetată a hepatocitelor. Lipsa timpului de refacere al celulelor hepatice va conduce în timp în primă fază la fibrozarea acestora, urmată chiar de cancer hepatic. Este posibil să apară și formațiuni de tip benign de structură hepatică, precum nodulii hepatici, adenoame hepatice sau granuloame.

Efectele negative asupra ficatului se reflectă ulterior și în funcționarea altor organe responsabile de detoxifierea organismului, mai precis asupra rinichilor. Apariția unei insuficiențe renale sau formarea mai rapidă a litiazei renale, ori accentuarea blocajului litiazic, sunt doar câteva dintre efectele nocive pe care anticoncepționalele le au asupra rinichilor.

Cum putem încetini sau stopa aceste efecte nocive?

    • Administrarea de anticoncepționale trebuie prescrisă doar de medicul ginecolog
    • Administrarea de anticoncepționale trebuie să survină doar după realizarea unei anamneze amănunțite
    • Trebuie să se ia în calcul orice afecțiuni endocrinologice pre-existente

Administrarea de anticoncepționale este interzisă cu desăvârșire dacă există orice disfuncții hepatice, afectări ale rinichilor (de tipul insuficienței renale) sau orice patologie ce poate apărea în timpul administrării. Medicul curant trebuie informat de orice dereglări persistente și medicația trebuie înlocuită și stopată doar cu acordul personalului autorizat.