Hepatotoxicitatea sau cum poate fi afectat ficatul de prea multe medicamente

Atunci când organismul nostru este afectat de bacterii sau virusuri, sistemul imunitar reacționează. Însă uneori este necesar să îl sprijinim în lupta contra agenților patogeni, prin administrarea diferitelor medicamente.

Circuitul medicamentelor în organism

După administrare, majoritatea medicamentelor trec printr-un proces de biotransformare realizat de către ficat. Acest proces parcurge 2 etape:

  • de metabolizare, etapă în care au loc cele mai multe reacții (oxidare, reducere și hidroliză a substanțelor active din medicamente);
  • de conjugare (componentele din medicamente se inactivează sau sunt supuse eliminării din organism).

Fără intervenția ficatului, medicamentele nu ar avea efect. De aceea, una din problemele majore din domeniul sănătății este reprezentată de consumul excesiv de medicamente – în special a celor ce se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul, ibuprofenul sau unele antidepresive – și efectele nocive pe care acestea le au asupra ficatului.

Când sunt prea multe medicamente?

Unul din cele mai mari pericole pentru sănătatea ficatului este reprezentat de administrarea excesivă și necontrolată de medicamente. Conform studiilor, odată cu creșterea numărului de medicamente administrate crește și probabilitatea de dezvoltare a leziunilor hepatice și a unor efecte adverse. Astfel, la 5-7 medicamente administrate concomitent, riscul se situează la 10%, iar la peste 15 medicamente, riscul este de 40%.

Doza și natura medicamentelor sunt, de asemenea, factori decisivi pentru efectele toxice asupra ficatului. De pildă, aproximativ 33% din leziunile și afecțiunile hepatice au fost cauzate de antibioticele administrate în mod nepotrivit. Totodată, unele studii leagă anumite suplimente alimentare de afecțiuni cum ar fi insuficiența hepatică sau afectarea toxică a ficatului.

Nu în ultimul rând, ingestia medicamentelor împreună cu alcoolul reprezintă un factor hepatotoxic major, afectând capacitatea de funcționare optimă a ficatului.

Cum îmi este afectat ficatul de prea multe medicamente?

Majoritatea cazurilor cu leziuni hepatice medicamentoase decurg fără complicații serioase. Cu toate acestea, consumul excesiv de medicamente poate provoca o serie de afecțiuni grave, printre care:

  • necroza hepatică;
  • hepatosteatoza;
  • hepatita cronică;
  • leziuni vasculare etc.

De asemenea, factorii individuali sunt și ei importanți în determinarea hepatotoxicității medicamentelor. Dintre aceștia enumerăm;

  • factorii genetici;
  • vârsta (în special peste 40 de ani);
  • consumul de alcool;
  • prezența mai multor boli în același timp (în special hepatice, renale sau hepatobiliare);
  • stresul;
  • greutatea corporală (obezitate sau malnutriție).

Cum îmi pot proteja ficatul?

Evitați administrarea de medicamente sau suplimente alimentare fără a cere în prealabil sfatul medicului. În cazul în care este nevoie să luați mai multe medicamente, utilizați, alături de medicația prescrisă, un medicament hepatoprotector pe bază de silimarină pentru a reduce efectele hepatotoxice ale celorlalte medicamente.