Consumul de medicamente a devenit aproape un obicei. Zi de zi se poate întâmpla să urmăm un tratament (sau un auto-tratament) care să implice ingerarea de medicamente. Uneori tratamentele implică substanțe mai puternice pentru tratarea infecțiilor, de exemplu, și atunci apelăm la antibiotice. Deși scopul principal este acela de a ne îmbunătăți starea de sănătate, de cele mai multe ori ajungem să afectăm organe cheie, precum ficatul.

Substanțele ingerate sunt prelucrate la nivelul ficatului și acest lucru supune constant această „uzină” a organismului la noi factori ce-i pot cauza daune. Acest lucru se poate întâmpla foarte ușor și în lupta noastră împotriva infecției. În anumite cazuri, în urma unui tratament cu antibiotice riscul de a dezvolta efecte toxice serioase depășește potențialele beneficii.

Cum afectează antibioticele ficatul?

Fiecare tratament medicamentos vine cu recomandarea de a fi efectuat sub control medical. Respectarea acestei recomandări este cu atât mai necesară dacă vorbim despre antibiotice.

Este binecunoscut faptul că abuzul de antibiotice, de multe ori pentru infecții ușoare care puteau fi controlate și prin alte mijloace, sau fără o antibiogramă (ce ar putea sa stabilească dacă germenii responsabili de infecția respectivă sunt sensibili la antibioticul administrat) poate conduce la fenomenul de „rezistență”. O dată instalat acest fenomen, ingerarea de substanțe medicamentoase de acest tip devine inutilă și orice efect benefic este eliminat.

Prin funcția anti-toxică, ficatul este implicat în stoparea acțiunii substanțelor nocive pentru organism. El preia aceste substanțe și ulterior organismul le elimină pe cale biliară sau renală. În momentul în care preluarea substanțelor toxice eșuează din cauza unor deficiențe, celula hepatică începe să fie atacată de produșii toxici rezultați.

Leziunile celulare hepatice sunt cauzate de cele mai multe ori în momentul în care ficatul metabolizează antibioticul ingerat și în țesutul său se produc mai multe modificări. Riscul devine din ce în ce mai ridicat atunci când în cadrul aceluiași tratament sunt asociate mai multe astfel de medicamente. Aceste asocieri pot cauza diverse interacțiuni între substanțele active componente și astfel să provoace daune ireparabile în organism.

Mană care ține o capsulă de antibiotic

Cum ne putem proteja ficatul?

Un prim sfat ar fi evitarea utilizării antibioticelor, dar dacă acest lucru nu este posibil, ar trebui urmate câteva recomandări.

  • Trebuie să administrăm antibiotice rațional (numai când este nevoie)
  • Alături de antibiotice trebuie să administrăm și medicamente ce protejează ficatul
  • Administrarea antibioticelor trebuie realizată numai sub prescripția medicului și în conformitate cu îndrumările acestuia

Cum ne putem ajuta ficatul după expunerea la antibiotice?

Odată cu stoparea tratamentului, efectele hepatotoxice ar trebui să dispară în scurt timp. Dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să avem în continuare grijă de recuperarea totală a ficatului nostru. Printre primele decizii pe care le putem lua în favoarea recuperării hepatice ar fi schimbarea stilului de alimentație.

Mâncărurile grase, picante, alimentele prăjite sau cele procesate nu își mai au locul în dieta noastră zilnică. De asemenea, alcoolul, tutunul sau diversele suplimente nutriționale pe care le administrăm fără prescripție medicală, nu fac decât să încetinească procesul de refacere.

Toate aceste eforturi trebuie susținute și de un somn odihnitor în fiecare noapte și de exerciții fizice regulate.

Antibioticele au multe efecte benefice, dar foarte ușor se pot transforma în inamici ai organismului nostru. Pentru a evita tratamente îndelungate de refacere și protecție hepatică este important să utilizăm numai tratamentele indicate de medicul specialist și urmând îndeaproape indicațiile primite. Sănătatea ficatului nostru depinde numai de alegerile noastre!