În anotimpul rece parcă totul se oprește în loc. Chiar și noi. Vremea mohorâtă ne face să stăm mai mult în casă și să abandonăm orice planuri de plecare am fi avut. Dar asta nu înseamnă că și ficatul nostru ia o pauză. El este mereu activ și gata să filtreze sângele, să extragă nutrienții din mâncare și pregătit de acțiune.

O dată cu sosirea zilelor mai călduroase, energia și cheful de plimbare parcă revin purtate de brizele ușoare. Și ficatul nostru? El cum trece peste aceste schimbări? Cum îl putem ajuta să își recapete forțele și să ne ajute să ne menținem o stare de bine pentru o perioadă cât mai îndelungată? Specialiștii #DespreFicat ne-au pregătit trei pași simpli care să facă trecerea la noul sezon mai ușoară și plăcută pentru ficatul nostru.

Pasul 1: Adoptă o dietă „verde”!

În anotimpul rece ne-am construit alimentația în jurul unor alimente bogate în grăsimi și procesate termic mai îndelungat. Primăvara ar trebui să începem să schimbăm acest lucru. Ficatul nostru îndrăgește alimentele gătite la aburi sau pentru o perioadă scurtă de timp.

Totodată, este binecunoscut că o multitudine de fructe și legume verzi au efecte benefice asupra ficatului nostru. Alimentația noastră ar trebui să cuprindă cât mai des ierburi. Busuiocul, rozmarinul, mărarul, menta, dar și condimente asemeni turmericului, ghimbirului sau piperului negru sunt recomandate. Sfecla, morcovul, țelina, merele, lămâile, grapefruit-ul și portocalele sunt și ele un bun adjuvant pentru ficatul nostru.

Frunze verzi

O multitudine de fructe și legume verzi au efecte benefice asupra ficatului nostru

Pasul 2: Echilibru și cât mai puțin stres!

Un fapt poate mai puțin cunoscut despre ficat este că el filtrează și emoțiile prin care trecem zi de zi. De aceea, furia sau stresul pot să-i provoace daune sau îl pot face să nu funcționeze la cote optime. De aceea este recomandat să încercăm să ne detașăm viața personală de job și să evităm factorii de stres.

Natura renaște și totul în jurul nostru ne îmbie să ne reluăm obiceiurile sănătoase. Sau, de ce nu, să ne creem și unele noi. Ar trebui să ne facem mai des timp pentru noi, pentru un somn odihnitor și pentru activități ce ne aduc bucurie și împlinire. Reechilibrând situația în viața noastră putem reda ficatului vitalitatea de altădată.

Pasul 3: Să fie mișcare!

Sportul este o componentă esențială pentru sănătatea noastră fizică, dar și cea emoțională. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mergem la sală zi de zi. Ar trebui să ne

îndreptăm către exerciții care ne fac plăcere, de exemplu mersul pe jos, înotul, mersul pe bicicletă sau dansul.

Să nu uităm să ne ascultăm corpul și să nu-l grăbim. Pe cât posibil ar trebui să adaptăm exercițiile și tipul de mișcare pe care dorim să îl facem la rezistența noastră și, dacă există, la bolile de care suferim. În timp și după exerciții repetate rezistența noastră va crește și o dată cu ea și dorința noastră să facem mai multă mișcare.

Ghiocei ieșind din zăpadă

O viață echilibrată poate începe chiar acum!

Primăvara e doar primul pas spre un stil de viață mai sănătos. Să ne bucurăm mai des de plimbările în natură, să aducem un strop din liniștea pe care o regăsim acolo și în viețile noastre și să nu uităm să ne bucurăm de fructele și legumele de sezon. Ficatul nostru ne va mulțumi așa cum știe mai bine: cu o stare de bine îndelungată și susținută.