Alimentația noastră zilnică ne influențează nu doar starea de moment. Dar și modul în care organismul nostru va reacționa pe termen îndelungat la diverși stimuli. Alimente care pot ajuta ficatul să funcționeze  la cote optime nu sunt atât de greu de procurat pe cât am crede.

Pentru pacienții care suferă deja de afecțiuni la nivelul ficatului precum hepatită sau ciroză, consumul alimentelor benefice pentru acest organ este vital. Dar protecția ficatului nostru și o alimentație echilibrată nu trebuie să devină primordiale doar atunci când intervin anumite afecțiuni. Ci, din contră, urmând o dietă echilibrată putem să ne menținem starea de sănătate pentru un timp îndelungat.

În sezonul cald lista alimentelor în stare proaspătă ușor de procurat este mult mai mare. Motiv pentru care ar trebui să profităm și să introducem cât mai multe dintre acestea în dieta noastră zilnică. În continuare am pregătit o listă cu alimente care pot ajuta ficatul și pe care ar fi bine să le consumăm cât mai des, dar și rolul lor în buna funcționare a acestuia. 

Alimentele care pot ajuta ficatul sunt mai ușor de găsit decât am crede

  • Usturoiul are abilitatea de a determina ficatul sa activeze enzimele care elimina toxinele din organism. Totodata, conține și cantități semnificative de alicina și seleniu, doi compuși naturali care curăță ficatul de toxine și îl stimulează în activitatea sa de curățare a sângelui.
  • Urzica  este un aliment cu multe proprietăți nutritive. Conține multe ingrediente active, oligoelemente și minerale precum potasiu, calciu, fier și o concentrație mare de vitamine (grupa B, vitaminele C și E în special). Consumul de urzici stimulează secrețiile biliare.
  • Spanacul ajută la asigurarea aportului zilnic de vitamina K. Frunzele sale bogate în minerale și oligoelemente, cum ar fi potasiu, calciu, sodiu, magneziu și vitamine, inclusiv vitaminele A, C, E. Conține și antioxidanți precum luteină sau zeaxantină. Consumul de spanac stimulează acțiunea hepatocitelor.
  • Varza de Bruxelles și broccoliul sunt recunoscute pentru conținutul mare de fibre și compuși vegetali benefici. Acestea cresc nivelul enzimelor care contribuie la detoxifierea organismului și acționează ca un protector al ficatului.
Bol cu fructe verzi

Fructele și legumele verzi îți susțin ficatul și cresc nivelul enzimelor care contribuie la detoxifierea organismului.

Consumă des fructe și legume verzi! Ficatul tău îți va mulțumi.

  • Merele au un conținut bogat de pectină. Ele ajuta organismul să elimine toxinele, ușurând astfel munca depusă de ficat. 
  • Afinele și merișoarele sunt recunoscute pentru aportul mare de antioxidanți, numiți antociani. Aceștia contribuie la creșterea timpului de răspuns al celulelor imune și enzimelor antioxidante, precum și la apărarea ficatului împotriva eventualelor riscuri.
  • Căpșunile sunt foarte bogate în vitamina C și antioxidanți. Conțin și acid salicilic care acționează favorabil asupra funcționării corecte a ficatului.
  • Sfecla  este o legumă care conține mulți antioxidanți. Betanina, un pigment care îi conferă culoarea caracteristică, are proprietăți hepato-protectoare și coleretice. Este bogată în flavonoide, iar consumul regulat stimulează activitatea ficatului. Studii efectuate pe șobolani au demonstrat că sucul de sfeclă roșie reduce daunele oxidative și inflamațiile de la nivelul ficatului și stimulează activitatea enzimelor cu rol în detoxifierea organismului.
  • Morcovul conține multe vitamine, inclusiv provitamina A, vitamina C și vitamine din grupa B, precum și minerale precum potasiu și fier . De asemenea, conține flavonoide din belșug și betacaroten. Consumat crud este excelent pentru protejarea ficatului.
  • Ridichea neagră are proprietăți coleretice prin promovarea secreției de bilă și colagogice prin promovarea evacuării bilei în duoden.

Pentru a avea o stare de sănătate care se menține și un ficat care funcționează la cote optime, trebuie să încercăm să adăugăm dietei echilibrate și un stil de viață mai sănătos. Asta înseamnă că mișcarea și exercițiile fizice nu trebuie să lipsească din rutina noastră zilnică. De asemenea, pe cât posibili, trebuie să limităm factorii de stres. Deși uneori poate părea dificil, acest lucru nu este imposibil și ficatul nostru ne va mulțumi!