Hepatita înseamnă inflamația ficatului, apărută ca urmare a infecției cu virusurile hepatitice. Există 5 tipuri de astfel de virusuri hepatitice: A, B, C, D și E. De asemenea, consumul excesiv de alcool, toxinele sau administrarea unor medicamente pot provoca hepatita.

Hepatita B

Hepatita B este cauzată de infecția ficatului cu virusul hepatitic B. Aceasta poate debuta ca o infecție pe termen scurt – hepatita B acută, însă virusul poate rămane în organism și poate provoaca hepatita B cronică, ce afectează ficatul pe termen lung. Hepatita B este o boală severă care poate duce la ciroză hepatică, cancer hepatic sau chiar deces.

Cea mai bună metodă de prevenție a infecției cu virusul hepatitei B este vaccinarea!

0 de milioane de persoane
au hepatita B cronică, la nivel global

Cauze

Hepatita B se transmite prin contact cu sângele persoanei infectate, prin contact sexual neprotejat cu un partener infectat sau pe cale perinatală (de la mama infectată la nou-născut).

Simptome

30-50% dintre adulţii infectaţi şi 90% dintre copiii infectaţi nu au semne şi simptome ale infectării cu virusul hepatitei B.

Diagnostic

Diagnosticul de hepatita B se pune de către medic în baza simptomelor și a efectuării unui set de analize de sânge, care confirmă prezența virusului hepatitic B în organism. Cel mai uzual test este determinarea din sânge a Antigenului HBs.

Hepatita C

Hepatita C este o boală cauzată de infecția ficatului cu virusul hepatitic C. Aceasta poate debuta ca o infecție pe termen scurt – hepatita C acută, însă virusul poate rămane în organism și poate provoca hepatita C cronică, ce afectează ficatul pe toată durata vieții.La majoritatea pacienților, forma acută determină infecția croonică. Netratată corespunzător, Hepatita C poate duce la probleme grave, precum ciroza hepatică, cancerul hepatic sau chiar decesul.

Nu există vaccin pentru virusul hepatiei C!

0 de milioane de persoane
au hepatita C cronică, la nivel global

Cauze

Hepatita C se transmite prin contact cu sângele persoanei infectate. În prezent, majoritatea infecțiilorau la bază folosirea în comun a acelor sau a altor echipamente pentru prepararea sau injectarea drogurilor.

Simptome

80% din persoanele infectate cu virusul hepatitei C nu prezintă simptome. Totuși, atunci când sunt prezente, simptomele pot include:

  • Febră
  • Oboseală
  • Urină închisă la culoare
  • Scaune deschise la culoare
  • Durere abdominala
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Greață și vărsături
  • Dureri articulare
  • Icter

Diagnostic

În absența unor simptome evidente, virusul hepatitei C este rareori depistat în faze incipiente. De cele mai multe ori, simptmele apar la ani distanță de la instalarea formei cronice, când afectarea hepatică este severă.

Hepatita C poate fi dignosticată doar prin intermediul analizelor de sânge. Testul anticorpilor împotriva virusului hepatitic C (Ac anti-HCV) arată dacă persoana în cauză a fost vreodata infectată cu virusul hepatitei C. În cazul depistării infecției se vor efectua  teste suplimentare precum biopsia hepatică pentru a determina gradul de afectare hepatică.