Boala ficatului alcoolic este provocată de către consumul excesiv de alcool. Ingerarea unor cantități mari de alcool pe perioade îndelungate afectează ficatul și crește semnificativ riscul de ciroză. Femeile sunt mai predispuse la afectare hepatică din cauza alcoolului.

Un consum moderat de alcool nu duce la afecțiuni ale ficatului. Dietary Guidelines for Americans definește consumul moderat ca fiind 1 unitate pe zi pentru femei si 2 pentru barbati[13].

350 ml de bere

118 ml de vin

30 ml de tărie

Principalele categorii de boli hepatice asociate consumului de alcool sunt:

  1. Ficatul gras (steatoză)
  2. Hepatita alcoolică
  3. Ciroza alcoolică

Ficatul gras

Ficatul gras (steatoză) reprezintă acumularea excesivă de grasimi la nivelul celulelor hepatice. Este primul stadiu în evoluția bolii ficatului alcoolic și cea mai răspândită afecțiune cauzată de consumul de alcool. Cel mai adesea, această afecțiune dispare odată cu încetarea consumului de băuturi alcoolice.

Hepatita alcoolică

Hepatita alcoolică reprezintă inflamația ficatului și afectarea celulelor hepatice cauzate de consumul excesiv de alcool. Aceasta se poate dezvolta într-o formă ușoară, afectarea hepatică fiind reversibilă în cazul încetării consumului, sau o formă acută, ca urmare a consumului de cantități mari de alcool dintr-o dată, fapt ce poate pune în pericol viața.[14] Simptomele pot include febră, icter, greață și vărsături, durere abdominală.

Ciroza alcoolică

Ciroza alcoolică este ultimul stadiu al bolii ficatului alcoolic și este caracterizată de distrugerea celulelor hepatice, apariția nodulilor regenerativi și a cicatricilor la nivelul ficatului.

Diagnostic

Diagnosticul bolii ficatului alcoolic este stabilit pe baza istoricului personal de abuz de alcool, al analizelor de laborator și investigațiilor imagistice cu rezultate anormale sau pe baza afecțiunilor medicale determinate de consumul excesiv de alcool. O serie de analize de sânge sunt efectuate pentru a elimina o altă cauză a bolii de ficat. Medicul poate recomanda biopsie hepatică – este o procedură invazivă prin care, cu ajutorul unui ac, se colectează o mostră de țesut hepatic care este trimisă spre analiză în laborator.