Ficatul: Organ central al corpului uman

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului uman.

Acesta are o textură poroasă, fină și este de culoare roșu-închis.  La un adult sănătos, ficatul cântărește, în medie, aproximativ 1,5 kg și măsoară cca. 15 cm.[2]

Parte a aparatului digestiv, ficatul este situat în partea dreaptă a abdomenului, sub diafragmă, fiind alcătuit din doi lobi inegali, lobul drept și lobul stâng. Lobul drept al ficatului este de aproximativ 6 ori mai mare decât cel stâng și prezintă atasați 2 lobi mai mici, numiți lobuli, cuadrat și cel caudat.

La rândul lor, cei doi lobi principali sunt formați din lobi de dimensiuni mai mici, cunoscuți sub numele de lobuli. Ficatul poate avea până la 100.000 de lobuli. Fiecare lobul hepatic este format din hepatocite (celulele ficatului), capilare sinusoide şi canale biliare (în care se varsă bila).

Hepatocitele (celulele hepatice) alcătuiesc aproximativ 60% din ficat și au rolul de absorbție de substanțe nutritive, detoxifiere și eliminare a substanțelor nocive din sânge. Un hepatocit are o durată de viață medie de 150 de zile. Ficatul primește aportul sanguin prin artera hepatică și vena portă.[3]

Funcțiile ficatului

Ficatul este considerat cea mai complexă uzină a organismului și îndeplinește peste 500 de funcții. Printre cele mai importante funcții se numără: funcția metabolică, funcția de secreție și excreție, funcția de stocare și funcția de filtrare[4].

Funcția metabolică

Ficatul are un rol esențial în metabolismul:

  • glucidelor: acestea sunt transformate la nivel hepatic în glicogen – metoda de depozitare a glucidelor
  • proteinelor: ficatul realizează sinteza tuturor proteinelor, cu excepţia imunoglobulinelor
  • lipidelor: metabolismul lipidic are loc la nivelul ficatului

Funcția secretorie și excretorie

Produsul de secreție al ficatului este bila, un lichid de culoare galben-verzuie, cu gust amar și caracter alcalin.

Aceasta este depozitată în vezica biliară, de unde va fi eliminată în timpul digestiei pentru a emulsiona grăsimile.

Pe lângă bilă, ficatul mai elimină colesterol sau metale grele.

Funcția de stocare

Ficatul îndeplinește funcția de stocare a substanțelor absorbite la nivel intestinal, între care  fierul, numeroase vitamine (vitamina A, D, K și B12), precum și o serie de microelemente esențiale.

Datorită volumului său mare, ficatul poate acționa ca un rezervor de sânge, fiind capabil să înmagazineze până la 1,5l de sânge.

Funcția de filtrare

Ficatul filtrează și purifică sângele cu ajutorul celulelor Kupffer. Acestea au rolul de a neutraliza orice particulă străină care ajunge din intestin în sânge (bacterii).

Ficatul este un “organ tăcut”, nu doare și nu prezintă simptome evidente ale apariției unei afecțiuni. Din această cauză, mulți pacienți descoperă că suferă de o boală hepatică întâmplător, deseori într-un stadiu avansat de evoluție. Există însă câteva semne care pot indica o afecțiune a ficatului și modalități prin care ne putem proteja ficatul.

Află mai multe despre:

Afecțiunile ficatului
Protecția ficatului