Pe pagina de facebook DespreFicat.ro a avut loc întâlnirea cu numărul 3 din campania Sănătatea ficatului este sănătatea ta! inițiată de Wörwag Pharma. Medicii specialiști invitați au fost Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu și Conf. Dr. Cornelia Bala.

Tema acestui webinar a fost ficatul gras sau steatoza hepatică. Din păcate această afecțiune este din tot mai frecventă și apare din ce în ce mai timpuriu. Dar, există și o veste bună: steatoza hepatică non-alcoolică se vindecă!

Pentru a-ți putea proteja și regenera ficatul este foarte important să înțelegi cum apare și care sunt pașii spre vindecare. De aceea, domnul Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu a explicat pe îndelete celor prezenți ce trebuie să cunoască despre steatoza hepatică. Iar doamna Conf. Dr. Cornelia Bala a pus mai mult accent pe etapele vindecării.

Află mai jos care au fost sfaturile aplicate ale doamnei Conf. Dr. Cornelia Bala, iar explicațiile valoarese ale domnului Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu despre ficatul gras te așteaptă în acest articol.

Pentru a se asigura că informațiile pe care le prezintă despre ficatul gras sunt ușor de asimilat, doamna Conf. Dr. Cornelia Bala și-a structurat prezentarea în 4 mari categorii de măsuri:

  • Tratamentul corect al bolilor asociate: diabet/prediabet, dislipidemie, HTA, obezitate, sindrom metabolic, boli CV etc
  • Măsuri nefarmacologice
  • Medicamente
  • Chirurgie bariatrică

Cele mai importante măsuri care se pot lua în tratamentul ficatului gras sunt măsurile nefarmacologice, adică cele care implică corectarea diverselor elemente ale stilului de viață, începând cu alimentația.

Ficatul gras, prin excelență, trebuie tratat cu măsuri de optimizare a stilului de viață!

I. Scăderea în greutate – controlul obezității

Așa cum a menționat și domnul Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu, una dintre cele mai importante măsuri este scăderea în greutate sau controlul obezității.

Pentru a reduce încărcarea cu grăsimi a ficatului, pacienții trebuie să atingă o scădere în greutate de cel puțin 5% din greutatea actuală în cazul unei steatoze simple fără modificări ale analizelor. Iar în cazul fazelor avansate ale steatozei când se modifică și rezultatele probelor hepatice, se recomandă scăderea de la 10% și chiar până la 40% din greutatea actuală.

Cum scădem în greutate mai ales dacă avem ficatul gras?

Doamna doctor a început prin a prezenta un tabel explicit ce conținea obiective individualizate și realiste și o strategie adaptată în funcție de clasa de risc în care se poate afla un pacient. Clasa de risc a fost calculată în funcție de Indicele de masă corporală sau IMC.

Indicele de masă corporală sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutății corporale ideale, pentru o înălțimea unei persoane.

IMC (BMI) se calculează împărțind greutatea (exprimată în kilograme) la înălțimea (exprimată în metri) la pătrat.

IMC = (G (exprimată în kilograme))/(I2 (exprimată în metri) )

Astfel, obiectivele principale sunt:

  • scăderea ponderală treptată de la 5% la 15%, într-o perioadă de 3 și până la 12 luni;
  • reducerea comorbidităților și a scorului de risc al obezității RO
  • creșterea calității vieții

Metodele și echipa de îngrijire sunt adaptate în funcție de clasa de risc în care se găsește pacientul.

II. Aport caloric scăzut (restricție de grăsimi saturate, amidon, zahăr adăugat) și adoptarea unui model alimentar sănătos (de exemplu dieta mediteraneană)

Indicațiile alimentare recomandate pacienților care suferă de steatohepatită sunt similare indicațiilor oferite pacienților care trebuie să scadă în greutate. Mai precis, reducerea grăsimilor de origine animală, amidonul (cerealele rafinate, pâinea albă, orezul alb, cartoful alb, pastele din faină albă), dar și zahărul și fructoza adăugată.

Spre deosebire de cartoful alb, cartoful dulce are mai multe fibre benefice organismului!

Medicii recomandă din ce în ce mai mult modele alimentare sănătoase. Iar pentru pacienții care suferă de ficat gras unul dintre cele mai studiate și mai benefice modele este dieta mediteraneană.

Această dietă presupune un consum mai bogat de fructe și legume, nuci, semințe, leguminoase, cereale integrale bogate în fibre, pește.

În România modelul mediteranean a fost adaptat și doamna Conf. Dr. Cornelia Bala a prezentat mai detaliat ce este și ce include modelul alimentar carpato-danubian.

Acest model aduce în prim-plan alimentele sănătoase, accesibile zonei noastre geografice și ușor de integrat într-o dietă zilnică.

III. Activitate fizică, ideal în programe structurate, pentru îmbunătățirea compoziției corpului și sănătate cardiometabolică

Activitatea fizică duce la îmbunătățirea compoziției corpului, reducând cantitatea de grăsime și crescând cantitatea de mușchi. Astfel, sănătatea cardiometabolică crește rezultând într-o inimă și vase sangvine mai sănătoasă și o capacitate la efort mărită.

Ce activitate fizică este recomandă pacienților cu ficatul gras?

Cercetările științifice arată că orice tip de activitate fizică este benefică pentru reducerea încărcării cu grăsime a ficatului. Specialiștii recomandă atât exerciții de tip aerobic, cât și antrenamente de rezistență.

Se recomandă exerciții de tip aerobic cel puțin 3 zile pe săptămână (sau cel puțin 150 de minute pe săptămână). Aceste exerciții pot include: plimbări mai alerte, mers pe bicicletă, alergatul sau mersul pe bandă, alergatul în natură, dar și practicarea de sporturi care implică multă mișcare precum tenisul, fotbalul sau alte sporturi cu mingea.

În ceea ce privește exercițiile de rezistență, se recomandă ca acestea să fie efectuate cel puțin 2 zile pe săptămână. Acestea includ: sărituri cu coarda, întinderi folosind mingea de gimnastică, exercițiile care includ greutăți, flotări, fandări și alte exerciții de acest fel.

Este foarte important ca aceste exerciții să fie efectuate cu constanță și mai ales să fie adaptate vârstei și condiției de sănătate generală.

IV. Medicamente adjuvante în steatoza heaptică sau ficatul gras

În cazul ficatului gras, cele mai recomandate medicamente sunt cele care conțin silimarină standardizată. S-a demonstrat că silimarina are cel puțin 5 efecte benefice asupra ficatului: previne fibroza, protejează celulele hepatice, are efect antiinflamator regenerator și antioxidant.

Prevenția ficatului gras se bazează pe aceleași metode nefarmacologice pe care le-am menționat în tratament: alimentație sănătoasă, activitate fizică, prevenirea câștigului ponderal și un consum de alcool cât mai redus!

Urmărește sfaturile primite de cei care au trimis întrebări în timpul live-ului de la specialiștii invitați:

Acest webinar face parte din campania „Sănătatea ficatului este sănătatea noastră” inițiată de Wörwag Pharma Romania. A fost al doilea dintr-o serie de 5 întâlniri virtuale, live pe care le puteți urmări în întregime pe pagina noastră de Facebook.

Experții sunt aici și sunt gata să-ți explice totul #DespreFicat!