Steatoza hepatică, sau ficatul gras, este una dintre cele mai frecvente afectări hepatice cu care ne confruntăm la nivel global. Însă, această afecțiune este reversibilă și, cu voință și urmând sfaturile specialiștilor, se poate vindeca.

Pentru a-ți putea proteja și regenera ficatul este foarte important să înțelegi cum apare și care sunt pașii spre vindecare.

Pe pagina de facebook DespreFicat.ro a avut loc întâlnirea cu numărul 3 din campania Sănătatea ficatului este sănătatea ta! inițiată de Wörwag Pharma. Medicii specialiști invitați au fost Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu și Conf. Dr. Cornelia Bala.

Domnul Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu a explicat pe îndelete celor prezenți ce trebuie să cunoască despre steatoza hepatică. Urmărește mai jos întreaga prezentare. Iar sfaturile valoroase ale doamnei Conf. Dr. Cornelia Bala te așteaptă în acest articol.

Pentru a se asigura că informațiile pe care le prezintă sunt ușor de asimilat, domnul Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu și-a structurat prezentarea astfel:

  • Ce este steatoza hepatică
  • De ce este importantă
  • Cauzele steatozei hepatice
  • Ce să faceți dacă aveți steatoză hepatică
  • Concluzii

I. Ce este steatoza hepatică?

În prima parte a prezentării, domnul profesor a explicat celor prezenți în primul rând ce este steatoza hepatică, sau ficatul gras, și cum se clasifică din punct de vedere medical.

De asemenea, a adus lămuriri și asupra termenilor de specialitate NAFLD (Non-alcoholic fatty liver disease), NASH (Non-Alcoholic Steatohepatitis) și MAFLD (Metabolic associated fatty liver disease).

II. De ce este importantă?

Steatoza hepatică nu apare doar la cei care nu consumă alcool, ci și la cei care consumă alcool.

De multe ori, în aceste cazuri, ficatul gras este asociat cu obezitatea, diabetul zaharat tip 2 sau tulburările metabolice fără criterii de excludere suplimentare.

Această nouă definiție subliniază importanța factorilor de risc cardiometabolici care contribuie la

apariția bolilor hepatice, chiar și în rândul pacienților cu alte patologii hepatice și care consumă alcool.

III. Cauzele steatozei hepatice

Steatoza hepatică poate fi influențată de diverși factori, precum:

  • Alimentația
  • Obezitatea
  • Diabet zaharat tip 2
  • Consum exagerat de alcool
  • Covid-19
  • Hepatite virale

Nutriția devine o temă de interes public major, prioritar și tot mai mulți pacienți caută ajutor specializat.

Domnul doctor a explicat celor prezenți ce este obezitatea și care este legătura directă cu ficatul gras. Gradul de obezitate poate fi calculat folosind formula indicelui de masă corporal. Indicele de masă corporală sau IMC este indicatorul oficial de calculare a greutății corporale ideale, pentru o înălțimea unei persoane.

IMC (BMI) se calculează împărțind greutatea (exprimată în kilograme) la înălțimea (exprimată în metri) la pătrat.

IMC = (G (exprimată în kilograme))/(I2 (exprimată în metri) )

În cazul pacienților care suferă de obezitate medicii specialiști vor măsura cu un centimetru de croitorie circumferința abdominală în niște puncte foarte clare, iar dacă aceasta depășește 80 – 88 cm la femei și 94 – 102 cm la bărbați înseamnă că s-a acumulat multă grăsime în interiorul abdomenului.

Valorile normale ale indicelui de masă corporală sunt între 18,5 și mai puțin de 25. Între 25 și mai puțin de 30 este vorba suprapondere. Și peste 30 este vorba de obezitate, care, din 5 în 5, reprezintă obezitate gradul 1, gradul 2, etc.

Obezitatea de tip abdominală atrage cu sine și alte boli precum diabetul zaharat, boli cardiovasculare și alte boli metabolice.

Este periculoasă și scăderea în greutate, o scădere nevoită, involuntară, dar și creșterea în greutate!

Diabetul zaharat se împarte în două tipuri

  • Tip 1 (cunoscut anterior ca insulin-dependent, juvenil sau cu debut în copilărie) se caracterizează prin deficit absolut de insulină și necesită administrare zilnică de insulină.
  • Tip 2 (cunoscut anterior ca non-insulin-dependent, sau cu debut la adult) reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet. Este caracterizat prin insulinorezistență și deficit relativ de insulină, prezente împreună sau separat la data depistării diabetului. Diagnosticul de diabet tip 2 poate fi pus la orice vârstă.

Dacă pacientul are și obezitate, ambele forme de diabet pot fi însoțite și de steatoză hepatică!

O altă cauză a ficatului gras este consumul exagerat de alcool. Dietary Guidelines for Americans definește consumul moderat ca fiind 1 unitate pe zi pentru femei și 2 pentru bărbați.

1 unitate fiind echivalentul a 350 ml de bere sau 118 ml de vin sau 30 ml de tărie.

Alcoolul este asociat cu obezitatea!

Consumul de dulciuri și alimente care conțin fructoză este periculos pentru ficat. Consumate în exces și în combinație cu alcool și alte alimente grase duc la afectarea hepatică grasă.

Pe lângă toți acești factori de risc reprezentați de alimentație sau alte boli metabolice, chiar și îmbolnăvirea cu COVID-19 și hepatitele virale pot sta la baza afectării hepatice de tip ficat gras.

IV. Ce să faceți dacă aveți steatoză hepatică?

 

Primul pas pe care pacienții trebuie să-l facă este să meargă la medic pentru control și pentru stabilirea diagnosticului. Iar ulterior vor putea primi afaturi și indicații avizate în ceea ce privește primii pași în tratarea ficatului gras.

Este foarte important să respectați recomandările medicului!

Cum să prevenim steatoza hepatică?

Îndemnul domnului Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu a fost unul ferm și cuprinzător: moderație în toate!

În cadrul webinarului, doamna Conf. Dr. Cornelia Bala a oferit celor prezenți sfaturi practice despre prevenția și tratamentul în ficatul gras. Urmărește prezentarea aici.

La final, medicii specialiști au oferit sfaturi și indicații celor care au trimis întrebări în timpul live-ului. Urmărește discuția mai jos:

Acest webinar face parte din campania „Sănătatea ficatului este sănătatea noastră” inițiată de Wörwag Pharma Romania. A fost al doilea dintr-o serie de 5 întâlniri virtuale, live pe care le puteți urmări în întregime pe pagina noastră de Facebook.

Experții sunt aici și sunt gata să-ți explice totul #DespreFicat!