Blog

/Blog
Blog2019-11-13T18:44:42+02:00

Alimente care ajută ficatul să funcționeze la cote optime

Alimentația noastră zilnică ne influențează nu doar starea de moment. Dar și modul în care organismul nostru va reacționa pe termen îndelungat la diverși stimuli. Alimente care pot ajuta ficatul să funcționeze  la cote optime nu sunt atât de greu de procurat pe cât am crede. Pentru pacienții care suferă deja de afecțiuni la nivelul ficatului precum hepatită sau ciroză, consumul alimentelor benefice pentru acest organ este vital. Dar protecția ficatului nostru și o alimentație echilibrată nu trebuie să devină primordiale doar atunci când intervin anumite afecțiuni. Ci, din contră, urmând o dietă echilibrată putem să ne menținem starea de sănătate pentru un timp îndelungat. În sezonul cald lista alimentelor în stare proaspătă ușor de procurat este mult mai mare. Motiv pentru care ar trebui să profităm și să introducem cât mai multe dintre acestea în dieta noastră zilnică. În continuare am pregătit o listă cu alimente care pot ajuta ficatul [...]

Silimarina standardizată – extract natural pentru ficat

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman. El îndeplinește peste 500 de funcții indispensabile vieții normale. Această uzină mereu activă trebuie sprijinită și ajutată permanent pentru a putea menține întregul corp sănătos. Unul dintre aliații naturali ce contribuie la starea de sănătate a ficatului este silimarina standardizată.  Silimarina standardizată este un extract din planta Armurariu (Silybum Marianum) care corespunde cantitativ și calitativ cu Farmacopeea Europeană. Acest lucru înseamnă că silimarina standardizată este prelucrată conform indicațiilor date de manualului de referință în practica farmaceutică. Astfel, este garantată calitatea sa pe piața medicamentelor.  Produsele care conțin silimarina standardizată au avantajul de a conține doar compusul activ al plantei, fără alte substanțe care nu aduc niciun beneficiu sănătății.  Există diferențe fundamentale între extractele de silimarină existente pe piață. În primul rând un extract standardizat de silimarină este complet diferit de un extract simplu. Există diferențe de standardizare între Europa, [...]

Ciroza hepatică – Informații esențiale despre ciroza hepatică

Ciroza hepatică reprezintă cea mai avansată formă a fibrozei hepatice – pe scurt, înlocuirea țesutului hepatic funcțional, sănătos, cu țesut cicatricial, nefuncțional, până la dezorganizarea completă a arhitecturii hepatice. Ficatul, unul din cele mai mari și complexe organe, îndeplinește numeroase funcții, printre care filtrarea tuturor substanțelor care intră în organism. Astfel, el poate fi supus diverselor afectări, situație în care formează țesut cicatricial în încercarea de a se reface. Cicatrizarea ficatului poartă numele de fibroză. Ciroza este un stadiu avansat al acesteia, în care structura ficatului se modifică datorită țesuturilor cicatriciale. Cele mai frecvente cauze ale cirozei hepatice sunt: Alcoolismul cronic (cantitatea de alcool care afectează ficatul fiind diferită de la o persoană la alta); Hepatita virală cronică (cele mai comune fiind tipurile B și C); Boala ficatului gras nonalcoolic; Expunerea îndelungată la substanțe hepatotoxice (de exemplu, arsenicul); Infecții bacteriene sau parazitare îndelungate; Diferite boli (genetice, ale ductelor biliare, autoimune). [...]

August 27th, 2020|Categories: general|

Hepatita virală – forme, simptome și prevenție

Hepatita reprezintă o boală inflamatorie a ficatului, cu o rată ridicată de transmitere. Având funcția de a filtra toxinele și substanțele ce intră în organism, ficatul este supus riscului de infectare. În funcție de natura agentului patogen și de evoluția afecțiunii, hepatitele se împart în mai multe categorii: acute și cronice. În secțiunile următoare, vom detalia cele mai frecvent întâlnite forme de hepatită: A, B și C. Hepatita virală A Numită popular și “boala mâinilor murdare”, hepatita A se transmite prin contactul cu apă sau alimente contaminate cu virusul VHA, cât și prin contactul personal. Prin atingerea nasului, a ochilor sau a gurii fără igienizarea în prealabil a mâinilor, agentul patogen intră astfel în organism. Hepatita A nu cronicizează și, odată infectat și vindecat, organismul capătă imunitate permanentă la acest virus. Hepatita cronică B Hepatita B este o afecțiune cu o rată mare de transmitere, studiile în domeniu arătând faptul [...]

July 24th, 2020|Categories: general|

Hepatotoxicitatea pe înțelesul tuturor

Hepatotoxicitatea sau cum poate fi afectat ficatul de prea multe medicamente Atunci când organismul nostru este afectat de bacterii sau virusuri, sistemul imunitar reacționează. Însă uneori este necesar să îl sprijinim în lupta contra agenților patogeni, prin administrarea diferitelor medicamente. Circuitul medicamentelor în organism După administrare, majoritatea medicamentelor trec printr-un proces de biotransformare realizat de către ficat. Acest proces parcurge 2 etape: de metabolizare, etapă în care au loc cele mai multe reacții (oxidare, reducere și hidroliză a substanțelor active din medicamente); de conjugare (componentele din medicamente se inactivează sau sunt supuse eliminării din organism). Fără intervenția ficatului, medicamentele nu ar avea efect. De aceea, una din problemele majore din domeniul sănătății este reprezentată de consumul excesiv de medicamente - în special a celor ce se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul, ibuprofenul sau unele antidepresive - și efectele nocive pe care acestea le au asupra ficatului. Când [...]

June 7th, 2020|Categories: protector hepatic|

Ghid pentru un management optim al diabetului zaharat în perioada pandemiei de noul coronavirus

La nivel mondial, toate privirile sunt ațintite asupra pandemiei de noul coronavirus (COVID-19). Acest nou virus a devenit o urgență sanitară, cu precădere pentru anumite categorii de pacienți cu boli cronice, care sunt mai vulnerabili la a contracta acest virus datorită bolii de bază. Printre aceste categorii se numără și pacienții cu diabet zaharat. Ultimele date oficiale ale Federației Internaționale a Diabetului (IDF), din 2019, ne arată că la nivel global există 463 de milioane de persoane, cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani, ce suferă de această afecțiune cronică și degenerativă. În România, conform studiului PREDATORR, realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie, prevalența diabetului zaharat este de 11%. Pe lângă vulnerabilitatea pacienților cu diabet zaharat la noul coronavirus (COVID-19), aceștia au și un risc de 2-3 mai mare de apariție a ficatului gras (steatozei hepatice) față [...]

May 13th, 2020|Categories: general|