Ce este steatoza hepatică?

Steatoza hepatică reprezintă încărcarea cu grăsimi în exces a celulelor hepatice. Acesta este și motivul pentru care steatoza este cunoscută popular sub denumirea de ficat gras.

În funcție de posibilele cauze, steatoza hepatică se împarte în 2 categorii:

  • Steatoza hepatică non-alcoolică, ce este favorizată de afecțiuni precum diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemia, scaderea rezistentei la insulina, sindromul metabolic, administrarea unor medicamente și, în cazuri rare, factorul genetic.
  • Steatoza hepatică alcoolică, ce se instalează în contextul unui consum zilnic, exagerat de alcool pe o perioadă îndelungată de timp (peste 20 g. alcool pur – femei și peste 30 g. alcool pur – bărbați).

 

Cum ne putem da seama dacă ficatul nostru este „gras” sau nu?

Existența unui nivel mic de grăsime în ficat este normală. Însă când acest nivel depășește 5 – 10% din ficat, atunci se poate diagnostica ficatul gras.

În ceea ce privește simptomatologia, majoritatea pacienților sunt asimptomatici, neprezentând simptome specifice. Totuși, câteva manifestări ce apar în cadrul steatozei hepatice sunt:

  • O senzație de plenitudine în partea dreaptă a abdomenului;
  • Oboseală extremă;
  • Greață;
  • Dureri abdominale;
  • Slăbiciune generală;
  • Pierderea apetitului, uneori asociată cu pierderea în greutate.

 

Cum se depistează steatoza hepatică?

De cele mai multe ori, aceasta este depistată la analizele de rutină, când se observă valori modificate ale enzimelor hepatice. Totodată, în primele stadii ale bolii, valorile crescute ale transaminazelor din sânge reprezintă un indicator relevant. În stadiul avansat, steatoza poate fi observată la o ecografie abdominală de rutină.

 

Cum se poate trata ficatul gras?

Primul pas în diminuarea simptomelor este reprezentat de o serie de schimbări în stilul de viață al pacientului. Printre aceste schimbări putem regăsi:

  • scăderea în greutate pentru pacienții cu obezitate (scădere ce nu trebuie însă să depășească 1 kg/ săptămână);
  • eliminarea grăsimilor saturate (carne grasă, slănină, unt, margarină, fast food etc);
  • reducerea consumului de alcool;
  • adoptarea unui stil de viață activ (în cazul prezenței sedentarismului).

Totodată, după caz, administrarea unui medicament pe bază de silimarină standardizată cantitativ si calitativ, poate reprezenta garantia un beneficiu pentru sănătatea ficatului „gras”, datorită proprietăților sale antioxidante si antifibrotice.