Ce este silimarina standardizată?

Silimarină standardizată este un extract uscat, rafinat şi standardizat din planta care poartă numele de Armurariu (Silybum Marianum), cunoscută și sub numele de Ciulinul Laptelui. Cantitatea de silimarină din întregul extract trebuie să se încadreze între 30-65%. Cantitatea de silimarină exprimată ca silibină trebuie să rămână constantă între 90- 110% din valoarea absolută a silimarinei. Silimarina conţine 40-65% silibină, 20-45% silidianină şi silicristină, 10-20% izosilibinină.

Istoric: În Germania, între anii 1968- 1974, Wagner et al. au reuşit identificarea componentelor active ale extractului din Silybum Marianum. În acest fel, silimarina devine validă, sub formă de extract purificat şi concentrat, pentru studierea efectelor asupra ficatului în studii experimentale şi clinice.

Efectele silimarinei standardizate

Recomandarea primară a silimarinei este legată de capacitatea sa de a stabiliza membranele celulare. În ultimii zece ani au fost identificate, însă, prin cercetări experimentale și/sau trialuri clinice și alte calități benefice ale Silimarinei: antioxidant, antiinflamator, imunomodulator și, recent, efect antifibrotic, respectiv de stimulare a regenerării hepatice.

Un tratament adjuvant eficient are efecte pe cel puţin 4 tipuri de celule din structura ficatului: hepatocite, celulele stelate, celulele endoteliale şi celulele Kupffer. Afectarea structurală şi/sau funcţională a oricărei din aceste celule determină un dezechilibru cu repercursiuni directe asupra ficatului.

Produse cu silimarină

În prezent, pe piață se regăsesc atât medicamente cât și suplimente alimentare cu conținut de silimarină.

Conform legislației în vigoare, medicamentele cu silimarină au fost aprobate de către ANMDMR și respectă Farmacopeea Europeană din punct de vedere calitativ și cantitativ. Studiile recente arată că efectele benefice asupra ficatului au fost înregistrate în cazul administrării de medicamente cu conținut de silimarină standardizată, neputând fi extrapolate în cazul unor alte tipuri de medicamente sau produse cu conținut de silimarină.

În cazul medicamentelor, autorizația de punere pe piață a acestora este acordată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, pe baza unui dosar bine pregătit pe o perioadă de câţiva ani ce conţine atât studii clinice pe subiecţi sănătoşi, cât şi pe pacienţi care prezintă patologia pentru care medicamentul este indicat.

Suplimentele alimentare au scopul de a completa dieta normală şi  sunt surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutriţional ori fiziologic, separat sau în combinaţie, comercializate sub formă de doză. Suplimentele alimentare care conţin numai vitamine şi minerale în formele prevăzute în legislaţie se notifică la Ministerul Sănătăţii, în timp ce suplimente alimentare care conţin vitamine şi/sau minerale în amestec cu alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic se notifică la Institutul de Bioresurse Alimentare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sau la Institutul Naţional de Sănătate Publică prin Centrele Regionale de Sănătate Publică aparţinând de Ministerul Sănătăţii.